Rast broja kineskih turista u Hrvatskoj cilj je ovog MasterClassa, a realizacija toga cilja savršeno se podudara s ciljevima hrvatskog turizma općenito.

Hrvatska ostvaruje velike prihode od turizma, pa tako u ukupnom BDP-u turizam sudjeluje s gotovo 20%.

Istovremeno ova je gospodarska grana izuzetno osjetljiva na vanjske faktore kao što je politička stabilnost ili vremenske (ne)prilike. Kako se oduprijeti ovim utjecajima i stvoriti dugoročno stabilno okruženje za razvoj turističke djelatnosti?

Veliki problem hrvatskog turizma je i sezonalnost i vrlo kratka turistička sezona. Milijuni uloženih sredstava u hotele, kampove, apartmane, restorane i slične  sadržaje, stoje neiskorišteni u većem dijelu godine. Tradicionalna turistička tržišta na koja smo naslonjeni veći dio putovanja ostvaruju tijekom ljetnog perioda, pa otprilike toliko i traje naša turistička sezona.

Kako otkloniti potencijalne opasnosti i riješiti problem sezonalnosti?

Rješenje je u kineskom turističkom tržištu, stabilnom tržištu koje neprestano raste, gdje planirane brojke putovanja u inozemstvo dosežu i do 400 milijuna u slijedećih nekoliko godina.

Kina je tradicionalno usmjerena prema Hrvatskoj  još od vremena Jugoslavije, a najnoviji razvoj političkih odnosa između Hrvatske i Kine tome pridonosi. Hrvatska je zemlja vrhunskih sportaša kojima se Kinezi izuzetno dive. Hrvatska je zemlja bogate ponude kroz kulturnu baštinu i izuzetne prirodne ljepote, originalne  gastronomije, Hrvatska je evropska vinska boutique država. Ova kratka lista savršeno se podudara s interesima i željama kineskih turista.

Kinezi tradicionalno najviše putuju za dva velika praznika, u veljači za kinesku Novu Godinu, i u prvom tjednu listopada za Dan državnosti ili Zlatni tjedan. Ova se dva praznika savršeno poklapaju s niskom turističkom sezonom u našoj regiji.

Nije li krajnje vrijeme da se ozbiljno pozabavimo najvećim turističkim tržištem na svijetu?